Navigation Menu
Dlaczego warto jeść warzywa?
Zawartość pozostałych składników, istotnych z żywieniowego punktu widzenia takich jak węglowodany ulegające trawieniu, białka czy tłuszcze jest tu niewielka*, stąd niska kaloryczność warzyw, które są sprzymierzeńcem w walce o uzyskanie i utrzymanie zgrabnej sylwetki. Za sprawą błonnika pokarmowego pomagają pobudzić jelita do efektywniejszej pracy a także zapełnić żołądek- dając uczucie sytości i zapobiegając nadmiernemu apetytowi. Jednocześnie- dzięki wysokiej zawartości witamin i minerałów chronią przed niedoborami tychże substancji, koniecznych dla prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w organizmie.
Dlaczego powinniśmy jeść warzywa?
Podstawowym argumentem jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego, odpowiedzialnego m. in. za należyte funkcjonowanie układu pokarmowego, wpływającego na obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi, a także wiążącego toksyny i metale ciężkie w przewodzie pokarmowym.
Innym powodem, dla którego warto jeść warzywa jest wysoka zawartość witamin;
- Witamina C- boćwina, brokuły, brukselka, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, pomidory, rzepa, papryka, chrzan, liście i korzeń pietruszki, szpinak
- Prowitamina A- boćwina, dynia, cykoria, fasola strączkowa, groszek zielony, jarmuż, koperek zielony, kabaczek, marchew, sałata, szczaw, szpinak, nać pietruszki, pomidory
- Witamina E- sałata, groszek
- Witamina K
- Witaminy z grupy B
Kolejnym argumentem przemawiającym za spożyciem warzyw jest wysoka zawartość składników mineralnych, szczególnie potasu i magnezu, wpływających na regulacje czynności serca i układu krążenia oraz nerwowego.
Miejsce warzyw w codziennym jadłospisie
Zgodnie z aktualnymi zaleceniami dotyczącymi prawidłowego odżywiania, powinniśmy codziennie zjadać przynajmniej 4 porcje warzyw. Najlepsze są warzywa świeże lub mrożone, w postaci surówek. Można je także zastąpić sokami i przecierami warzywnymi.
*Wyjątek stanowią nasiona roślin strączkowych, słodka kukurydza, brukselka i jarmuż - obfitujące w białko.
Tekst opracowała Justyna Siwiela
Dietetyk, właścicielka Centrum Edukacji Żywieniowej i Dietoterapii
VitaNutrica
Bibliografia:
- Gertig H., Przysławski J. Btomatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu.
- Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka.
- Gawęcki J., Hryniewiecki L. Żywienie człowieka t.I.