Navigation Menu
Konferencja "Zdrowa Żywność dla Szkół"
W programie konferencji znajdzie się miedzy innymi prezentacja oferty produktów ekologicznych uczestników Doliny Ekologicznej Żywności. Goście konferencji będą mieli możliwość spróbowania ekoproduktów podczas poczęstunku, otrzymają także probki produktów w pakietach promocyjnych.
Początek konferencji o godzinie 10,00, zakończenie przewidziano na godzinę 15,00.
Udział w imprezie jest bezpłatny.
Przy LRH "Elizówka" znajduje się dużo zarówno bezpłatnych, jak i płatnych miejsc parkingowych. Z Lublina można dojechać na teren Giełdy linią autobusową nr 4.
Zapraszamy!
Program
10,00 – 10,15 |
Powitanie Gości – Pan Ryszard Nowak, Prezes LRH „Elizówka”; otwarcie konferencji – Pan Sławomir Struski, Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego |
10,15 – 10,30 |
Prezentacja celu konferencji z nawiązaniem do efektów poprzedniej konferencji – Pani Jadwiga Tatara, Zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego |
10,30 – 10,50
10,50 – 11,10 11,10 – 11,40 |
Stan i tendencje rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2011–2014 - Zadanie 1. Rozwój rynku, promocja i informacja - Pan Przemysław Gałkowski, Departament Promocji i Komunikacji, Wydział Rolnictwa Ekologicznego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Nakręć się na zdrowie” - konkurs filmowy dla szkół ponadpodstawowych promujący żywność ekologiczną – Pani Katarzyna Radzio, Fundacja Banku Ochrony Środowiska Jak powinny się odżywiać dzieci i młodzież w wieku szkolnym - rekomendacje dla rodziców i właścicieli sklepików szkolnych – Pani Justyna Siwiela, dietetyk ze Stowarzyszenia „EkoLubelszczyzna” |
11,40 – 12,00 |
Preferencje zakupowe klientów sklepików szkolnych – wypowiedzi przedstawicieli osób odpowiedzialnych za zaopatrzenie sklepików i stołówek szkolnych oraz publiczności konferencyjnej |
|
|
12,00 – 12,30 |
PRZERWA KAWOWA, degustacje produktów ekologicznych |
12,30 – 12,50 |
Wsparcie dla projektów wprowadzania zdrowej żywności do szkół –Pan Krzysztof Babisz, Lubelski Kurator Oświaty |
12,50 – 13,20 |
Klaster Dolina Ekologicznej Żywności i jego oferta dla sklepików szkolnych, barków i stołówek – Pan Krzysztof Jończyk - Koordynator oraz Pani Teresa Borzęcka - Kierownik Biura Projektu Rozwój Klastra Dolina Ekologicznej Żywności |
13,20 – 14,00 |
Panel dyskusyjny producentów i osób odpowiedzialnych za zaopatrzenie sklepików i stołówek szkolnych mający na celu dopasowanie oferty produktów ekologicznych do wymagań obecnego i przyszłego popytu (moderator: Pani Jadwiga Tatara) |
14,00 – 14,20 |
Podsumowanie konferencji i wolne wnioski odnośnie dalszych działań w ramach akcji „Zdrowa żywność dla szkół” |
14,20 – 15,00 |
Inscenizacja „Słowiańskiego Grodu” i obiad z produktów ekologicznych; dyskusje w podgrupach |
Sprzyjającą twórczym dyskusjom atmosferę zapewnią ekspozycje producentów ekożywności z degustacjami oraz oprawa artystyczna w wykonaniu grupy „Słowiański Gród”.
List of files attached to this page