Navigation Menu
Targi Natura Food w Łodzi, 15-17 października b.r.
Udział w targach potwierdziło blisko 200 firm. Byli wśród nich: producenci, przetwórcy i dystrybutorzy certyfikowanej żywności ekologicznej, żywności naturalnej, nisko przetworzonej, bezglutenowej
i sojowej, sklepy i hurtownie z produktami ekologicznymi, browary oferujące piwa niepasteryzowane, gospodarstwa ekologiczne, producenci marynat, świeżych ziół i przypraw. Produkty tradycyjne i regionalne były prezentowane przez producentów zrzeszonych w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz na stoiskach Urzędów Marszałkowych niemal wszystkich województw.
Podczas trwania targów odbywały się ciekawe imprezy, liczne seminaria i prezentacje wyrobów, a także podsumowanie konkursów na:
- Najlepsze gospodarstwo ekologiczne roku 2010,
- Najlepszą pracę magisterską/doktorską w zakresie polityki kakosci żywności w roku 2010.
Nagrody w konkursach ufundował Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Atrakcją targów były pokazy kulinarne prowadzone przez znanych mistrzów i znawców sztuki kulinarnej: Teofilosa Vafidisa, Carlosa Gonzalesa Tejera i Andreasa Parolo.
Uczestnicy targów mogli skorzystać z wielu interesujących wykładów prowadzonych przez specjalistów, których wiedza niezbędna jest w codziennych zmaganiach podczas prowadzonej produkcji i sprzedaży wyrobów ekologicznych. Do najciekawszych wydarzeń należy zaliczyć seminaria: Nowe trendy na rynku ekologicznym oraz Rolnictwo Wysokiej Jakości – funkcjonowanie gospodarstw rolnych w systemie bezpieczeństwa żywności.
Trzecie już Targi Naturalnej Żywności przyciągnęły wiele osób dbających o zdrowie swoje i swoich najbliższych, wskazując na znaczne zainteresowanie żywnością ekologiczną i na sens inwestowania w rozwój tej sfery działalności gospodarczej.
Więcej informacji o targach można odnaleźć na stronie: http://naturafood.pl