Navigation Menu
Inaugurująca konferencja prasowa klastra DEŻ
18 maja w Centrum Prasowym Polskiej Agencji Prasowej odbyła się ogólnopolska konferencja prasowa pod tytułem „O wyższości ekologicznej żywności...". Konferencja cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem. Akredytowano niemal 50 dziennikarzy.
W wyniku konferencji już tego samego dnia w kilkunastu portalach internetowych ukazał się materiał prasowy. Eksperci, którzy wystąpili na konferencji dr Krzysztof Jończyk, dr Jarosław Stalenga i Andrzej Jachim udzielili szeregu wywiadów m.in. dla Pierwszego Programu Polskiego Radia, Telewizyjnej „Jedynki", „Pulsu Biznesu" czy portalu „gotuj.pl".
Skąd tak duże zainteresowanie?
Przygotowując materiały konferencyjne szczególnie ważne było, aby pokazać potencjał jaki tkwi w ekologicznej produkcji spożywczej. Klaster Dolina Ekologicznej Żywności doskonale wykorzystuje wszystkie elementy przewagi.
• Coraz większa świadomość konsumentów dotycząca ekożywności.
• W Polsce od 2004 roku powierzchnia użytków rolnych i liczba gospodarstw EKO wzrosła 4 krotnie - ta liczba wciąż rośnie.
• Wzrost obrotów na rynku EKO od 2000 r. to 207 %.
• Chęć integracji rolników ekologicznych i podjęcie wspólnych działań mających na celu wzmocnienie ich siły rynkowej.
• Chęć rozwinięcia sieci dystrybucji przez producentów.
• Dobre zachodnioeuropejskie wzorce.
• Moda na bycie EKO.
• Chęć zdobywania wiedzy o trendzie EKO.
• Realizowana kampania promocyjna, która za zadanie ma edukowanie społeczeństwa.
Te przewagę podkreślamy także w całości koncepcji promocji.
A oto niektóre efekty konferencji prasowej: