Navigation Menu
EKOGALA 2011
Prezentowane były gospodarstwa ekologiczne:
Rodzinne Gospodarstwo FIGA – Wawrzyniec Maziejuk - firma produkuje kozie sery
Ekologiczne gospodarstwo „Barwy Zdrowia” –Tomasz Obszański - uczestnik klastra
DEŻ, producent lnianego oleju tłoczonego na zimno
Panowie mówili o sposobie gospodarowania, pasji i dzielili się doświadczeniem w prowadzeniu rodzinnego biznesu eko.
Pani Dorota Metera (Dyrektor jednostki certyfikującej - BIOEKSPERT Sp. z o.o.) mówiła o regulacjach prawnych oraz własnej praktyce i doświadczeniu w certyfikacji przedsiębiorstw prowadzących przetwórstwo ekologiczne.
Pan Andrzej Śliwa w bardzo ciekawy sposób przedstawił przydomowe przetwórnie – jako możliwość rozwoju gospodarstw ekologicznych. Przekazała wszystkie informacje w kontekście możliwości jakie daje ale także trudności jakie sprawia prowadzenie takiej działalności. Jako przedstawiciel Centrum Doradztwa Rolniczego (oddział w Radomiu) przedstawił temat bardzo rzeczowo i rzetelnie.
Ekogala to nie tylko Ekoforum ale także możliwość zaprezentowania oferty rynkowej producentów zrzeszonych w klastrze. W tym roku na Ekogali uczestnicy klastra Dolina Ekologicznej Żywności zostali w szczególny sposób wyróżnieni – Pan Tomasz Obszański właściciel firmy „Barwy zdrowia” i jego olej lniany tłoczony na zimno oraz polędwiczki miodowe firmy Wasąg to jedne z najlepszych ekologicznych produktów.