Navigation Menu
BIO AKADEMIE 2011
Wśród 160 uczestników, w 7-osobowej polskiej delegacji, znaleźli się przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Stowarzyszenia Polska Ekologia oraz Doliny Ekologicznej Żywności. Ekspozycje promocyjne z degustacjami ekoproduktów, przygotowane przez Polską Ekologię, były ustawiane w trzech niezwykłych miejscach: w podziemiach XIII-wiecznej winiarni Valdice, w pięknym parku przy pałacu Lichtensztajnów w sąsiedztwie XVIII-wiecznego minaretu oraz na malowniczym rynku słynącego z win miasteczka Lednice.
Polskie ekoprodukty cieszyły się ogromnym uznaniem gości konferencyjnych. Za największy przysmak uznano wędliny firmy Jasiołka, w tym innowacyjne, bardzo smaczne i atrakcyjnie wyglądające wędliny z pro-biotykami. Gospodarze konferencji - Czesi zaprezentowali między innymi bardzo duży wybór smacznych serów z mleka koziego, owczego i krowiego, a także owoców i warzyw z tegorocznych zbiorów.
W części merytorycznej konferencji klaster Dolina Ekologicznej Żywności reprezentowała dr inż. Barbara Szymoniuk, prezes Stowarzyszenia „EkoLubelszczyzna”. Po prezentacji, podczas zaangażowanej dyskusji, uczestnicy konferencji wyrażali swoje uznanie dla realizacji misji Doliny w strukturze klastrowej i deklarowali chęć dzielenia się doświadczeniami. Dla strony polskiej szczególnie użyteczne są bogate doświadczenia funkcjonowania tzw. bioregionów w Austrii. Organizatorzy zapowiadają kontynuację Bioakademii w kolejnych latach i zapraszają nas do uczestnictwa.
Więcej informacji na temat konferencji można odnaleźć na stronie: http://www.pro-bio.cz Prześliczne miasteczko Lednice może być znakomitą propozycją na wakacyjny, rodzinny wyjazd. Więcej informacji znajduje się pod adresem: http://www.zamek-lednice.info/en/