Navigation Menu
Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów
Ideą konkursu jest promocja polskich produktów regionalnych wytwarzanych w sposób tradycyjny na terenie województwa lubelskiego. Produkty nagrodzone na etapie wojewódzkim nominowane są jednocześnie do ogólnopolskiej nagrody "Perła". Do tegorocznej edycji zostało zakwalifikowanych 101 wystawców ze 123 produktami. Wystawiano wiele nieznanych szerszej społeczności produktów i przetworów z naszego regionu, o dawno zapomnianych recepturach. Podczas imprezy można było się przekonać, jak smakują na przykład polędwiczki słodkie wędzone, roztrzepaniec, zsiadlaki, szczodrak, lipóweczka, buce z bobem, owocówka księżnej Elżbiety czy pyszny napój żniwny.
W konkursie brali udział członkowie Doliny Ekologicznej Żywności, wystawione było także stoisko organizacyjne klastra, promujące ideę ekologicznego rolnictwa i produkcji ekożywności. Na stoisku dyżur pełnili: Pani Teresa Borzęcka (Kierownik biura DEŻ) oraz Pan Michał Grzybowski (Stowarzyszenie „EkoLubelszczyzna”). Wszyscy zainteresowani działalnością klastra byli częstowani ciasteczkami z jagodami oraz pasztetem z soczewicy i warzyw. W prezentacji swoich produktów brał udział Zakład Mięsny Wasąg oraz producent miodów Pan Witold Nydza. Członkowie klastra zostali wyróżnieni nominacjami do nagrody „PERŁA”: Pan Tomasz Obszański z Tarnogrodu za produkowany ekologiczny olej lniany oraz Zakład Mięsny Wasąg za polędwiczkę słodka wędzoną. Wyrób ten uzyskał także złoty puchar za zwycięstwo w konkursie w czasie targów ekologicznych EKOGALA w Rzeszowie.
Podczas imprezy ogłoszono wyniki konkursu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowei Oddział w Radomiu na najlepsze ekologiczne gospodarstwo towarowe. W tej kategorii zwyciężył Pan Tomasz Obszański!
Serdecznie gratulujemy!