Navigation Menu
IV EKOforum klastra DEŻ w Międzyrzecu Podlaskim
Program EKOforum obejmował dwie części. Najpierw członkowie klastra oraz zaproszeni goście zostali oprowadzeni przez Pana Wojciecha Zaniewicza oraz jego córkę Annę Zaniewicz-Klimiuk po rodzinnej firmie, którą jest cukiernia Zaniewicza. Zwiedzający mogli bliżej przyjrzeć się produkcji słynnych sękaczy podlaskich oraz innych przysmaków przygotowywanych przez cukiernię. Wszyscy z zainteresowaniem słuchali historii związanych z powstaniem firmy, produkcją słodkości czy nabywaniem receptur. Główną atrakcją był pokaz produkcji sękaczy oraz zabytkowa maszyna, na której pieczono kiedyś ten specjał.
Po zwiedzeniu cukierni uczestnicy EKOforum zebrali się w posiadłości pana Zaniewicza, by wysłuchać prezentacji zaproszonych gości. Pierwszy wykład pod tytułem Projekt Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności – stan realizacji projektu, doświadczenie i uwagi z dotychczasowej współpracy poprowadził doktor Krzysztof Jończyk – koordynator projektu „Rozwój klastra DEŻ”. Doktor Jończyk przedstawił miedzy innymi ofertę klastra, sytuację rolnictwa ekologicznego w Polsce oraz cele projektu. Kolejnym prelegentem był Andrzej Jachim – dyrektor do spraw Strategii Vena Art Sp. z o. o., który w wykładzie zatytułowanym Promocja małych i średnich przedsiębiorstw zaprezentował sposoby promocji niewielkich firm, skupiając się szczególnie na kanałach dotarcia do odbiorców ekologicznej żywności. Następnie swoją prezentację przedstawiła Pani Bożenna Warda – Główny Specjalista ds. Gospodarstwa Wiejskiego i Agroturystyki z Lubelskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Końskowoli. Pani Warda w swojej prezentacji Możliwości wsparcia rozwoju mikroprzedsiębiorstw ze środków UE w ramach PROW 2007-2013 przedstawiła programy pomocowe Unii Europejskiej, w ramach których można uzyskać dofinansowanie na ekologiczną produkcję lub przetwórstwo.
Wysłuchanie każdego wykładu zakończone było dyskusją i pytaniami ze strony słuchających. Uczestnicy EKOforum chętnie zadawali pytania i brali udział w ciekawej rozmowie, która przeniosła się do kuluarów. Zakończeniem spotkania był bowiem wykwintnym obiadem i degustacją sękacza oraz przygotowanego specjalnie na tę okazję tortu z logo klastra Dolina Ekologicznej Żywności. Członkowie EKOforum dzięki temu mieli okazję lepiej się poznać i nawiązać bliższą współpracę.