Navigation Menu
"ROLNICTWO EKOLOGICZNE: BADANIA, JAKOŚĆ, WSPÓŁPRACA I MARKETING"
W piątek i sobotę - 16 i 17 września - w Instytucie Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach odbyła się pierwsza z cyklu konferencji pt. "ROLNICTWO EKOLOGICZNE: BADANIA, JAKOŚĆ, WSPÓŁPRACA I MARKETING". Konferencja cieszyła się ogromnym zainteresowaniem zarówno środowisk naukowych jak i konsumentów ekologicznej żywności. Konferencja miała międzynarodowy charakter - prelegenci z Niemiec i Norwegii przedstawili koncepcję ekologii i klastrów w swoich krajach. Okazuje się, że ta forma, jest obecnie bardzo rozpowszechniona. Wszystkie referaty przykuwały uwagę słuchaczy i każdy znalazł tam coś dla siebie. Po prelekcjach rozgorzała burzliwa dyskusja dotycząca ekologicznej żywności, badań i ich konsumenckiego kontekstu. Nawiązały się również dyskusje, które mogą w przyszłości determinować współpracę pomiędzy rolnikami a firmami z różnych gałęzi przemysłu spożywczego. Poruszony został także niezwykle ważny i ostatnio szeroko dyskutowany temat żywności modyfikowanej genetycznie. Całemu przedsięwzięciu patronują Marszałkowie województw Lubelskiego i Podkarpackiego.
Po konferencji na dziedzińcu pałacu Czartoryskich Instytutu Uprawy Nawożenia i gleboznawstwa
w Puławach odbyła się integracyjna kolacja oraz pokaz grupy Słowiański Gród.
W sobotę na dziedzińcu odbył się EKOFESTYN, na którym Puławianie mogli zakupić ekologiczną żywność. Odbyła się tam prezentacja oferty handlowej członków klastra DEŻ, a także producentów żywności ekologicznej z regionu Polski Wschodniej oraz piknik rodzinny dla osób zainteresowanych żywnością ekologiczną.