Navigation Menu
Żywność eko na święta
Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej…
Świąteczny stół jest z reguły suto zastawiony mnóstwem pysznych i bardzo kalorycznych potraw. Warto do tradycji świątecznej wprowadzić zwyczaj serwowania niskokalorycznych potraw z tradycyjnych świątecznych produktów. Można także przygotowując Świąteczną kolację być EKO.
Większość składników poniższych potraw można nabyć w sklepach z ekologiczną żywnością.
Ryba w sosie winno - orzechowym - 3 porcje - ok. 200 kcal
SKŁADNIKI
• 3 średnie filety z morszczuka (360g)
• 1/4 szklanki orzechów włoskich (30g)
• 2/3 kieliszka czerwonego wina półwytrawnego (100ml)
• mała cebula (50g)
• posiekana natka pietruszki
• sok z cytryny, ząbki czosnku, 2 goździki, kilka ziarenek pieprzu, odrobina soli
Morszczuka skrop sokiem z cytryny i natrzyj połową zmiażdżonego czosnku. Rybę odstaw w chłodne miejsce na kilkanaście minut.
Sos: drobno pokrojoną cebulę, natkę pietruszki, goździki i ziarenka pieprzu zalej winem, dodaj pół szklanki wody i gotuj pod przykryciem.
Następnie dodaj rybę i gotuj ją kilkanaście minut razem z sosem. Rybę przełóż na podgrzany półmisek, zaś do sosu dodaj resztę posiekanego czosnku oraz posiekane orzechy, całość chwilę pogotuj. Na koniec rybę polej gorącym sosem.
Paprykowe śledzie - 5 porcji – ok.180 kcal
SKŁADNIKI
• 5 filetów śledziowych (400g)
• 2 papryki czerwone konserwowe (240g)
• 4 małe cebule (200g)
• średnia cytryna
• niepełny kieliszek wytrawnego wina białego (120g)
• ¼ szklanki octu winnego (60g)
• odrobina cukru, pieprzu i soli
Filety śledziowe mocz w wodzie przez kilka godzin a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Wymieszaj z pokrojoną na półplastry cebulą, cytryną i kawałkami papryki czerwonej. Tak przygotowane śledzie ułóż warstwo w wąskim naczyniu. Wino zagotuj z octem winnym, a następnie dodaj cukier i dopraw. Po ostudzeniu polej śledzie przygotowaną zalewą.
Barszcz wigilijny na zakwasie
Przygotowanie zakwasu
składniki: 1 kg buraków, kilka ząbków czosnku,11/2l ciepłej przegotowanej wody, skórki razowego chleba.
Przygotuj duży kamionkowy garnek albo szklany słój. Surowe buraki obierz ze skórki i pokrój w niewielkie kawałki. Włóż do kamionki.
Dodaj piętki i skórki prawdziwego razowego chleba(bez miękkiego miąższu), najlepiej pieczonego bez polepszaczy.na koniec włóż kilka ząbków czosnku .
Zalej przegotowaną, ciepłą wodą, przyciśnij talerzem i górę garnka albo słoja owiń papierem pergaminowym z dziurkami. Papier chroni zakwas przed „nieproszonymi gośćmi”. Po mniej więcej tygodniu sprawdź czy zakwas ma wyraźny kwaśny zapach, wówczas jest gotowy.
Przelej zakwas do butelek. Wstaw do lodówki.
Przygotowanie barszczu wigilijnego:
Składniki: włoszczyzna z kapustą, suszone grzyby, przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, pieprz, sól, czosnek, cebula.
W lekko osolonej wodzie ugotuj włoszczyznę z kapustą. Oddzielnie ugotuj uprzednio namoczone grzyby z odrobiną soli. Zmieszaj wywar z warzyw i z grzybów. Dodaj przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, pieprz i sól. Można dodać trochę cebuli i czosnku. Dolej zakwasu z butelek – do smaku. Im więcej zakwasu, tym barszcz będzie kwaśniejszy.
Uwaga: barszcz wigilijny jest potrawą delikatną. Każde zagotowanie powoduje utratę odrobiny koloru i smaku. Przed podaniem barszcz doprowadzamy tylko do wrzenia i nalewamy do podgrzanych talerzy.
Zapasy świątecznego jedzenia zalegające jeszcze kilka dni po świętach w lodówce niepotrzebnie kuszą, nie mówiąc o tym że po kilku dobach mogą się po prostu nie nadawać do spożycia. Pamiętaj, marnotrawstwo jedzenia jest wbrew zasadom ekologicznego stylu życia…
Jak zdrowo przeżyć święta:
· Unikaj całodniowego przesiadywania za stołem.
· Staraj się spędzać czas przy stole raczej na rozmowie niż na jedzeniu.
· Pamiętaj, że nie musisz spróbować wszystkich potraw na raz.
· Nie nakładaj sobie bardzo dużych porcji na talerz.
· Zamiast frytek, klusek i ziemniaków sięgaj po porcję surówki.
· Nie jedz niczego na siłę – przejadanie to najgorszy wróg szczupłej sylwetki.
· Deseru nie jedz bezpośrednio po obiedzie, odczekaj trochę, daj organizmowi czas na strawienie dwudaniowego obiadku.
· Nie przesadzaj ze słodyczami i ciastami – tłuszcz najszybciej się odkłada.
· Unikaj alkoholu – najpierw alkohol zostanie spalony a pozostały posiłek powędruje do magazynów organizmu.
· Po spożyciu głównego posiłku wstań od stołu – unikniesz przegryzania między posiłkami.
· Zmobilizuj rodzinę do wspólnego spaceru przynajmniej 1 raz dziennie. Aktywność fizyczna pozwoli uruchomić szybsze spalanie pokarmów.