Navigation Menu
Wrażenia z EKOGALI 2012
W czasie targów zorganizowano wiele imprez towarzyszących. Dużą uwagę zwrócono na edukację ekologiczną dzieci i młodzieży. Odbyło się podsumowanie wojewódzkiego konkursu plastycznego. Jego tematem była ekologia i zasady zdrowego stylu życia. Konkurs prowadzony był w szkołach podstawowych i przedszkolach . Na EKOGALI autorom najpiękniejszych prac wręczone zostały nagrody. Dla ich uatrakcyjnienia Klaster Dolina Ekologicznej Żywności przekazał drobne upominki i gadżety. Sprawiły one dzieciom wiele radości.
Władze Województwa Podkarpackiego po oficjalnym otwarciu targów wykazały duże zainteresowanie wszystkimi stoiskami targowymi odwiedzając je i z uwagą słuchając informacji o napotykanych problemach w bieżącej pracy, ale także o sukcesach Wystawców.
Dla wszystkich uczestników dostępne były prelekcje i wykłady poszerzające wiadomości na temat żywności ekologicznej oraz pokazy przygotowywanych na oczach widzów posiłków z produktów ekologicznych.
Tematy wykładów i prelekcji:
· Chcę być w formie, więc odżywiam się ekologicznie - Marek Krysztoforski z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie
· Abecadło rolnictwa ekologicznego - dr inż. Janina Błażej z Uniwersytetu Rzeszowskiego
· Klaster Dolina Ekologicznej Żywności - dr Krzysztof Jończyk z IUNG BIP Puławy
Odbyło się także EKOFORUM dla kobiet w ciąży i młodych rodziców, które zrealizował Klaster Dolina Ekologicznej Żywności we współpracy ze Związkiem Stowarzyszeń Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego.
W drugim dniu targów odbył się pokaz Eko-Mody który uatrakcyjnił przebieg targów. Prezentowane stroje wykonane zostały z naturalnych tkanin, takich jak bawełna, len i wełna.
W targach uczestniczyli Członkowie klastra Dolina Ekologicznej Żywności: Brzost Eko, Plantacja Żeń-Szenia, Zakład Mięsny Wasąg, Zakład Mięsny Jasiołka, Barwy Zdrowia, Owocowe Smaki, Przetwórstwo Owoców i Warzyw, Bio-Eko, Pasieka Ekologiczna, Grupa Producentów Bio-Food Roztocze, Bio-Concept Plus, Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego i Stowarzyszenie EkoLubelszczyzna.
Przygotowała: Teresa Borzęcka