Navigation Menu
„Rozwój rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego w regionie Polski Wschodniej”
To jedno z najważniejszych tegorocznych wydarzeń branży ekologicznej w tej części kraju. Organizuje je Dolina Ekologicznej Żywności oraz Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa PIB z Puław.
Swój udział zapowiedziało już ponad 100 przedstawicieli lokalnych firm ekologicznych, instytucji naukowych i badawczych oraz samorządów. Konferencję otworzy Marszałek Województwa Lubelskiego Krzysztof Hetman wspólnie z prof. dr hab. Wiesławem Oleszkiem, Dyrektorem IUNG – PIB.
W jej trakcie przewidziano liczne wystąpienia eksperckie oraz panele dyskusyjne. Jako prelegenci wystąpią:
- Wicemarszałek Województwa Lubelskiego Sławomir Sosnowski,
- Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego Lucjan Kuźniar,
- prof. dr hab. Jan Kuś (IUNG-PIB),
- dr Krzysztof Jończyk (IUNG-PIB),
- przedstawiciele firm zrzeszonych w klastrze DEŻ (Tomasz Obszański, Paweł Krajmas, Piotr Puchalski, Marian Wójtowicz),
- przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Michał Rzytki,
- dr Sylwia Żakowska (Biemans SGGW Warszawa),
- dr Jacek Walczak (Instytut Zootechniki – PIB),
- przedstawiciele CDR o/ Radom dr Henryk Skórnicki, Bolesław Pieczyński.
Szczegółowy program konferencji:
9.30 -10.00 Rejestracja uczestników
10.00 – 10.15 Otwarcie konferencji, Marszałek Województwa Lubelskiego - Krzysztof Hetman, Dyrektor Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa PIB w Puławach - Prof. dr hab. Wiesław Oleszek
10.15 – 10.35 Rozwój obszarów wiejskich w woj. lubelskim. Znaczenie rolnictwa ekologicznego dla regionu. Wicemarszałek Województwa Lubelskiego - Sławomir Sosnowski
10.35 – 10.55 Miejsce rolnictwa ekologicznego w strategii rozwoju woj. podkarpackiego. Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego - Lucjan Kuźniar
10.55 – 11.30 Stan rolnictwa ekologicznego w UE, Polsce, Regionie Polski Wschodniej. Prof. dr hab. Jan Kuś - IUNG-PIB
11.30 – 12.00 Podsumowanie projektu „Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności”. Dr Krzysztof Jończyk - IUNG-PIB
12.00 - 13.30 Wystąpienia członków klastra DEŻ. Prezentacja firm. Doświadczenia w produkcji ekologicznej żywności z perspektywy praktyków. Barwy Zdrowia – Tomasz Obszański, JK Zakład Mięsny – Paweł Krajmas, BIO – FOOD Roztocze – Piotr Puchalski, BIO- Eko - Marian Wójtowicz
13.30 – 14.15 Panel dyskusyjny.
14.15 – 15.00 Obiad, degustacja produktów ekologicznych, prezentacja oferty firm
15.00 – 15.30 Projekt Rozporządzenia określającego zasady wsparcia produkcji ekologicznej. MRiRW Michał Rzytki
15.30 – 16.00 Uwarunkowania rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce. Dr Sylwia Żakowska – Biemans SGGW Warszawa
16.00 – 16.30 Produkcja zwierzęca w gospodarstwach ekologicznych, problemy na poziomie technologicznym i jakościowym. Dr Jacek Walczak Instytut Zootechniki - PIB
16.30 – 17.00 Metody upowszechniania rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego na przykładzie działalności CDR o/ Radom. Dyrektor CDR o/ Radom Dr Henryk Skórnicki
17.00 – 17.30 Możliwości wsparcia inwestycyjnego gospodarstw oraz małych i średnich przedsiębiorstw w ramach PROW 2014-2020. Bolesław Pieczyński CDR o/Radom.
17.30 – 18.00 Dyskusja, zakończenie konferencji.
od 18.00 Kolacja integracyjna.
UWAGA: kontakt w sprawach dotyczących konferencji:
-
kwestie merytoryczne - dr Krzysztof Jończyk, IUNG-PIB, tel. 81 886 34 21 wew. 360, e-mail krzysztof.jonczyk@iung.pulawy.pl
- kwestie organizacyjne - Joanna Lecka, Vena Art, tel. 81 44 15 770 wew. 778, e-mail asial@vena.lublin.pl
Do zobaczenia na miejscu!