" />

„Rozwój rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego w regionie Polski Wschodniej”

author: Biuro Prasowe DEŻ DATE: 2013-11-23
W dniu 05 grudnia br. w Lublinie (Hotel Victoria, ul. Narutowicza 58/60) odbędzie się konferencja „Rozwój rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego w regionie Polski Wschodniej”.

To jedno z najważniejszych tegorocznych wydarzeń branży ekologicznej w tej części kraju. Organizuje je Dolina Ekologicznej Żywności oraz Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa PIB z Puław.


Swój udział zapowiedziało już ponad 100 przedstawicieli lokalnych firm ekologicznych, instytucji naukowych i badawczych oraz samorządów. Konferencję otworzy Marszałek Województwa Lubelskiego Krzysztof Hetman wspólnie z prof. dr hab. Wiesławem Oleszkiem, Dyrektorem IUNGPIB.


W jej trakcie przewidziano liczne wystąpienia eksperckie oraz panele dyskusyjne. Jako prelegenci wystąpią:
- Wicemarszałek Województwa Lubelskiego Sławomir Sosnowski,
- Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego Lucjan Kuźniar,
- prof. dr hab. Jan Kuś (IUNG-PIB),
- dr Krzysztof Jończyk (IUNG-PIB),
- przedstawiciele firm zrzeszonych w klastrze DEŻ (Tomasz Obszański, Paweł Krajmas, Piotr Puchalski, Marian Wójtowicz),
- przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Michał Rzytki,
- dr Sylwia Żakowska (Biemans SGGW Warszawa),
- dr Jacek Walczak (Instytut ZootechnikiPIB),
- przedstawiciele CDR o/ Radom dr Henryk Skórnicki, Bolesław Pieczyński


Szczegółowy program konferencji:

9.30 -10.00 Rejestracja uczestników

10.00 – 10.15 Otwarcie konferencjiMarszałek Województwa Lubelskiego - Krzysztof Hetman, Dyrektor Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa PIB w Puławach - Prof. dr hab. Wiesław Oleszek

10.15 – 10.35  Rozwój obszarów wiejskich w woj. lubelskim. Znaczenie rolnictwa ekologicznego dla regionuWicemarszałek Województwa Lubelskiego - Sławomir Sosnowski

10.35 – 10.55 Miejsce rolnictwa ekologicznego w strategii rozwoju woj. podkarpackiego. Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego - Lucjan Kuźniar

10.55 – 11.30  Stan rolnictwa ekologicznego w UE, Polsce, Regionie Polski Wschodniej.   Prof. dr hab. Jan Kuś - IUNG-PIB

11.30 – 12.00  Podsumowanie projektu „Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności”. Dr Krzysztof Jończyk - IUNG-PIB

12.00 - 13.30  Wystąpienia członków klastra DEŻPrezentacja firm. Doświadczenia w produkcji ekologicznej żywności z perspektywy praktyków. Barwy ZdrowiaTomasz Obszański, JK Zakład MięsnyPaweł Krajmas, BIO – FOOD RoztoczePiotr Puchalski, BIO- Eko  - Marian Wójtowicz

13.30 – 14.15  Panel dyskusyjny.

14.15 – 15.00  Obiad, degustacja produktów ekologicznych, prezentacja oferty firm

15.00 – 15.30  Projekt Rozporządzenia określającego zasady wsparcia produkcji ekologicznej. MRiRW Michał Rzytki

15.30 – 16.00  Uwarunkowania rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce. Dr Sylwia ŻakowskaBiemans SGGW Warszawa

16.00 – 16.30 Produkcja zwierzęca w gospodarstwach ekologicznych, problemy na poziomie technologicznym i jakościowym. Dr Jacek Walczak Instytut Zootechniki - PIB

16.30 – 17.00  Metody upowszechniania rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego na przykładzie działalności CDR o/ Radom. Dyrektor CDR o/ Radom Dr Henryk Skórnicki

17.00 – 17.30  Możliwości wsparcia inwestycyjnego gospodarstw oraz małych i średnich przedsiębiorstw w ramach PROW 2014-2020. Bolesław Pieczyński CDR o/Radom.

17.30 – 18.00  Dyskusja, zakończenie konferencji.

od 18.00 Kolacja integracyjna.


UWAGA: kontakt w sprawach dotyczących konferencji:

  • kwestie merytoryczne - dr Krzysztof Jończyk, IUNG-PIB, tel. 81 886 34 21 wew. 360, e-mail krzysztof.jonczyk@iung.pulawy.pl
     
  • kwestie organizacyjne - Joanna Lecka, Vena Art, tel. 81 44 15 770 wew. 778, e-mail asial@vena.lublin.pl  


Do zobaczenia na miejscu!

" data-send="false" data-width="450" data-show-faces="false">