Navigation Menu
Parszywa dwunastka i czysta piętnastka
Czysta piętnastka: ananas, arbuz, awokado, bakłażan, brokuły, cebula, groszek, kapusta, kiwi, kukurydza, mango, pieczarki, słodkie ziemniaki, szparagi.
Co to oznacza? Główne zalecenie to kupowanie warzyw i owoców w sklepach ekologicznych lub od zaufanych hodowców, oraz pamiętanie o dokładnym umyciu ich przed spożyciem. Warto podkreślić, że badaniem objęto jarzyny i owoce dostępne w USA.Europejczycy nie powinni odczytywać listy dosłownie, raczej należy przełożyć dane na nasz lokalny rynek, gdzie np. królują jabłka i sezonowo truskawki. Jeśli powstałaby polska lub europejska brudna dwunastka, zapewne różnice byłyby spore, jednak warto być bardziej świadomym konsumentem i znać wyniki badań, które pomogą nam dbać o zdrowie.
Źródło: http://dziecisawazne.pl/najbardziej-skazone-pestycydami-warzywa-owoce-tzw-brudna-dwunastka, https://nutriporta.wordpress.com/2016/02/11/czy-warto-kupowac-produkty-ekologiczne/