Navigation Menu
Konferencja klastrowa PARP
Konferencja ta zorganizowana została w ramach projektu „Polskie klastry i polityka klastrowa” , którego głównym celem jest wzmocnienie polskich klastrów, podniesienie ich konkurencyjności i zdolności innowacyjnej poprzez rozwój kapitału ludzkiego oraz poprzez podniesienie efektywności kształtowania polityki klastrowej. W konferencji uczestniczyło wielu klastrowiczów z województwa lubelskiego, a także przedstawiciele klastra Dolina Ekologicznej Żywności. Dr inż. Barbara Szymoniuk, prezes Stowarzyszenia "EkoLubelszczyzna", prezentowała temat ważny dla przedsiębiorców oraz producentów żywności ekologicznej: Kreowanie rynku ekoproduktów po stronie podaży i popytu na przykładzie klastra Dolina Ekologicznej Żywności. Wśród uczestników konferencji byli przedstawiciele klastrów z Hiszpanii , Francji i Włoch, którzy na przykładzie doświadczeń we własnych krajach omówili działania i bariery w realizacji zadań w klastrach. Na konferencyjnej wystawie nasz klaster promował żywność ekologiczną produkowaną przez przedsiębiorstwa zrzeszone w klastrze poprzez ekspozycję materialów informacyjnych oraz degustację wyrobów. Stoisko zaaranżowała Pani Teresa Borzęcka (kierownik Biura DEŻ). W konferencji i wystawie uczestniczyli także producenci: Panowie Tomasz Obszański i Sławomir Chmiel.