Menu nawigacyjne
- Aktualności
- 5. czerwca Dniem Bez Prasowania
- "Zdrowa gleba, zdrowa roślina, zdrowy człowiek", konferencja PIRE, 9. listopada 2022 r.
- „EkoLubelszczyzna” na Lubelskim Pikniku Naukowym, niedziela 11. września b.r.
- Wrześniowe imprezy na lubelskim Placu Teatralnym
- Światowy Dzień Środowiska i Manifest „Only One Earth”
- Światowy Dzień Środowiska i obchody 50-lecia Konferencji Sztokholmskiej
- "Ekologiczna Wyspa" na Pikniku Naukowym Lubelskiego Festiwalu Nauki
- „Na kulinarnym szlaku Wschodniej Polski” i „Festiwal Wina”
- Walne zebranie Stowarzyszenia "EkoLubelszczyzna"
- Piknik Ekologiczny w Opolu Lubelskim
EKOFORUM w Hedwiżynie
Pierwszą część spotkania stanowiło zwiedzanie Zakładu Mięsnego Wasąg. Gości oprowadzali po nim: Pan Maciej Wasąg, który jest szefem tej rodzinnej firmy, będącej członkiem "EkoLubelszczyzny" oraz klastra Dolina Ekologicznej Żywności, a także Pani Teresa Borzęcka, Kierownik Biura klastra DEZ. Pani Teresa jest ekspertem w zakresie przetwórstwa mięsnego, dlatego jej komentarze do etapów omawianego procesu produkcyjnego stanowiły cenne uzupełnienie.
Dla wielu uczestników prezentacja Zakladu była wielką przygodą ponieważ dotychczas nie mieli oni możliwości wizytowania zakładu tej branży. Warto nadmienić, że Zakład Mięsny "Wasąg" otrzymal w ostatnich latach wiele nagród i wyrożnień za swoje wyroby ekologiczne.
Drugą część spotkania wypełniły dyskusje na temat działalności klastra Dolina Ekologicznej Żywności oraz wykłady:
"Klaster DEŻ - dalsze perspektywy rozwoju i współpracy" (prelegent: dr inż. Krzysztof Jończyk, IUNG), "Promocja klastra DEŻ" (Joanna Lecka , Vena
Art), „Koszyk dla konsumenta” (Barwy Zrowia), Ewaluacja projektu „Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności” (Eurocompass).