Menu nawigacyjne
- Aktualności
- 5. czerwca Dniem Bez Prasowania
- "Zdrowa gleba, zdrowa roślina, zdrowy człowiek", konferencja PIRE, 9. listopada 2022 r.
- „EkoLubelszczyzna” na Lubelskim Pikniku Naukowym, niedziela 11. września b.r.
- Wrześniowe imprezy na lubelskim Placu Teatralnym
- Światowy Dzień Środowiska i Manifest „Only One Earth”
- Światowy Dzień Środowiska i obchody 50-lecia Konferencji Sztokholmskiej
- "Ekologiczna Wyspa" na Pikniku Naukowym Lubelskiego Festiwalu Nauki
- „Na kulinarnym szlaku Wschodniej Polski” i „Festiwal Wina”
- Walne zebranie Stowarzyszenia "EkoLubelszczyzna"
- Piknik Ekologiczny w Opolu Lubelskim
Domowe sposoby na walkę z jesiennym chłodem i przeziębieniem…
Czas kiedy bardzo łatwo albo przechłodzić albo przegrzać organizm, czas kiedy nie wiemy czy rano założyć wiatrówkę czy już puchową kurtkę. Wtedy warto zadbać o zdrowie. Poniżej kilka domowych sposobów na podniesienie odporności...
Ciepła herbata z miodem oraz cytryną
Jeżeli „czujecie się niewyraźnie” zróbcie sobie lekką zieloną lub czarną herbatę z dodatkiem 1 łyżeczki miodu oraz kilku plasterków cytryny. NIE wrzucajcie miodu ani cytryny do wrzątku. Jeżeli oczywiście chcecie zachować cenne składniki odżywcze.
Warto pomyśleć o tym, żeby miód, który dodajemy napoju pochodził z ekologicznej pasieki. Proponujemy ekologiczny miód gryczany z Pasieki Podkarpackiej Jerzego Bańkowskiego. Pyszny i zdrowy!
Herbatka malinowa z kwiatem lipy
Zaparzcie herbatkę z suchych kwiatów lipy, dodajcie do niej suche jagody oraz liście maliny i pozostawcie na 30 minut. Jeżeli nie macie pod ręką świeżych malin, mogą być konfitury.
W malinki proponujemy zaopatrzyć się w Brzost-Eko - ekologiczne maliny dadzą gwarancję jakości i skuteczności naparu. Malinowa konfitura - najlepsza oczywiście ze spiżarki babci J
Herbata z dzikiej róży
Dzika róża to idealne źródło witaminy C. Rozdrobnione wysuszone owoce dzikiej róży (3 łyżki) zalewamy 0,5 l wrzątku i pozostawiamy w termosie na noc. Z rana należy przecedzić i pić 1/2 szklanki 4 razy dziennie 30 minut przed posiłkiem.
Mus z żurawin lub borówek
Żurawina i borówka to unikalne środki pod względem właściwości bakteriobójczych. Do przygotowania musu trzeba rozetrzeć jagody z cukrem (w proporcji 3:1). 2 łyżki takiej mieszanki zalewamy 0,5 l ciepłej wody.
Teraz żurawina i borówka dostępne są raczej mrożone ale w następnym sezonie zaopatrzcie się w nie koniecznie w ekologicznym gospodarstwie Barwy Zdrowia a wtedy będziecie mieli pewność, że Wasz mus przygotowany jest z najwyższej jakości produktów.
Mleko z czosnkiem
Ten awaryjny środek przywróci nas do życia w ciągu zaledwie jednej nocy. Dodajemy do ciepłego mleka 10 kropli soku z czosnku i pijemy przed snem.
Niezbyt smaczne ale skuteczne. Tylko pamiętajcie o tym, żeby kupować czosnek z Polski a nie sprowadzany z Chin, który nie ma żadnych właściwości leczniczych.
Kompot z suszonych owoców
Sprawdzony środek doskonale znany nam z dzieciństwa. Wywar z suszonych owoców posiada właściwości wzmacniające oraz łagodzące katar.
Wybieramy 10 dag suszonych owoców krojąc większe z nich, a następnie przemywamy w gorącej wodzie. Najpierw przez 30 minut gotujemy owoce z dodatkiem cukru (3 łyżki na 1 l wody) jabłka i gruszki, aż staną się miękkie, następnie śliwki. Dopiero 5 minut przed końcem gotowania wrzucamy rodzynki oraz suszone morele. Do gotowego kompotu można dodać sok z cytryny lub pomarańczy oraz miód - oczywiście ekologiczny.
Herbatka imbirowa z cytryną
Wzmocni nas w zimne jesienne dni zwiększając naszą wydolność. 1 szklankę wrzątku należy wymieszać z 1 łyżką miodu, 1 łyżką soku z cytryn, 0,5 łyżeczki korzenia imbiru oraz szczyptą cynamonu. Możemy również dodać trochę rozdrobnionych liści mięty.
To nie tylko zdrowy ale i pyszny napój.
Grzaniec - trochę wyskokowy
Doskonały środek na przeziębienie, a do tego po prostu smaczny, rozgrzewający napój zawierający mnóstwo składników odżywczych. Mieszamy przyprawy, dodajemy 100 ml wody, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia oraz pozostawiamy na 10 minut. Przecedzamy i kroimy pomarańczę na okrągłe plasterki. mieszamy wino, wywar, cukier i plasterki pomarańczy. Doprowadzamy wszystko do wrzenia, ale szybko zdejmujemy z kuchenki. Dodajemy do grzańca miód, jabłka oraz rodzynki i od razu podajemy. Najlepiej jest pić taki napój przed snem, żeby móc od razu położyć się do łóżka :)
Nie poddawajcie się przesileniu i przedzimiu!
Życzymy zdrowia :)