" />

Dzień z Eko Dietą

Autor: Biuro Prasowe DEŻ Data: 2013-07-23
W letnie dni, kiedy upał daje się we znaki, mało kto ma ochotę na tradycyjne, ciężkostrawne jedzenie. Najchętniej sięgamy po coś lekkiego, łatwego do przygotowania, ale zarazem smacznego i pełnowartościowego.

 Dolina Ekologicznej Żywności  przygotowała dla Was kilka fajnych przepisów.

 

Ekologiczne śniadanie
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Wystarczy kilka chwil aby jaja, mleko i cebulę zamienić w omlet włoski.  

Potrzebne składniki:
-4 jaj,
- 1-2 łyżki mleka,
- pół łyżki masła,
- szczypta soli.

Wykonanie:  jajka, mleko i sól roztrzepujemy a następnie smażymy na rozgrzanym maśle. Przygotowujemy sos z 300g pomidorów, 1 cebuli, 1-2 łyżki oliwy extra virgin, łyżki startego parmezanu, szczypty soli (do smaku można dodać ząbek czosnku lub ziół prowansalskich). Pomidory podsmażamy na oliwie, dusimy, dodajemy ser a następnie miksujemy na gładką masę. Tak przygotowanym sosem polewamy ciepły omlet.

 

Drugie śniadanie
Polecamy owoce sezonowe-świeże, zdrowe i dostępne na każdym kroku. Zmiksowane z dodatkiem mleka tworzą świetny koktajl.

Potrzebne składniki:
- 250 gram jagód,
- 250 gram truskawek,
- 1 banan,
- 100 ml mleka,
- 1 jogurt naturalny.

Wykonanie: wystarczy zmiksować wszystkie składniki.  

 

Przekąski
Pomiędzy posiłkami, głód zaspokoją zdrowe frytki, wykonane z ziemniaków, marchewki i pietruszki.

Potrzebne składniki:
- ziemniaki,
- marchew,
- korzeń pietruszki.

Wykonanie: warzywa kroimy w słupki, wrzucamy na 2-3 minuty do wrzącej wody. Następnie suszymy na ręczniku papierowym. Układamy na blasze do pieczenia i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy około 45 min w temperaturze 200 stopni C.

 

Obiad w stylu eko
Ekologiczne danie może być równie sycące i treściwe jak te przygotowane z tradycyjnych składników. Na obiad proponujemy zatem makaron w sosie pomidorowym z marchewkami.  

Potrzebne składniki:
- 400 g  makaronu pszennego razowego lub żytniego razowego,
- 2 małe cebule,
- 5-6 średnich marchewek,
- 1 pietruszka,
- 400 ml przecieru pomidorowego,
- oliwa organiczna,
- 2-3 łyżki ziaren sezamu łuskanego,
- 2 łyżki mąki pszenno-żytnio-orkiszowej,
- 100-150 ml śmietany (12 lub 18%),
- sól morska,
- pieprz,
- cukier trzcinowy,
- natka pietruszki.

Wykonanie: makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę dusimy na oliwie, dodajemy marchewkę i korzeń pietruszki, po kilku minutach dodajemy ziarna sezamu i dusimy przez 5 minut. Do całości dodajemy 2 szklanki wrzącej wody i przecier pomidorowy.

Gotujemy na średnim ogniu. Gdy zacznie się gotować – łączymy wszystko z mączno-śmietanową zaprawą (2 łyżki mąki pszenno-żytnio-orkiszowej, śmietana jw., trochę wody – starannie wymieszane) i gotujemy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy według uznania. Do tak przygotowanego sosu dodajemy ugotowany makaron i posypujemy natką pietruszki. Teraz możemy siadać do stołu.

 

Eko- kolacja
Na koniec dnia serwujemy lekkostrawne, warzywne leczo.

Potrzebne składniki:
- 1 cukinia,
- 3 papryki,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 świeże pomidory, sparzone i bez skórki,
- 2 łyżki oleju,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka w proszku,
-  ½ łyżeczki cukru,
- zioła prowansalskie.

Wykonanie: wszystkie warzywa myjemy, kroimy w kostkę. Na oleju podsmażamy cebulę, paprykę i pomidory. Całość gotujemy przez 10-15 minut. Dodajemy sól, pieprz i przyprawy. Możemy już zaczynać kolację.

 

Podsumowanie dnia
Dzięki takim prostym przepisom przekonacie się, że ekologiczne jedzenie nie musi być monotonne. Z kilku łatwo dostępnych produktów można zrobić zdrowe, ciekawe i różnorodne dania. Zachęcamy Was do częstszego sięgania po przepisy wykorzystujące ekologiczne produkty.

Dolina Ekologicznej Żywności życzy smacznego!

 

Źródła inspiracji:
- Ekoquchnia,
- Doradcasmaku,
- Biokurier

" data-send="false" data-width="450" data-show-faces="false">