Menu nawigacyjne
- Aktualności
- 5. czerwca Dniem Bez Prasowania
- "Zdrowa gleba, zdrowa roślina, zdrowy człowiek", konferencja PIRE, 9. listopada 2022 r.
- „EkoLubelszczyzna” na Lubelskim Pikniku Naukowym, niedziela 11. września b.r.
- Wrześniowe imprezy na lubelskim Placu Teatralnym
- Światowy Dzień Środowiska i Manifest „Only One Earth”
- Światowy Dzień Środowiska i obchody 50-lecia Konferencji Sztokholmskiej
- "Ekologiczna Wyspa" na Pikniku Naukowym Lubelskiego Festiwalu Nauki
- „Na kulinarnym szlaku Wschodniej Polski” i „Festiwal Wina”
- Walne zebranie Stowarzyszenia "EkoLubelszczyzna"
- Piknik Ekologiczny w Opolu Lubelskim
Podsumowanie rzeszowskiego EkoForum
Spotkanie to pod hasłem „Edukacja ekologiczna – korzyści z pracy pszczół” zorganizowała Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego.
EkoForum otworzył Pan Robert Machowski – Prezes Zarządu PIRE oraz Pani Bożena Zięba Dyrektor Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie. Prezes Machowski przybliżył zebranym cel działania i strukturę klastra Dolina Ekologicznej Żywności, natomiast Pani Anna Hadała Przewodnicząca Zespołu ds. Edukacji Ekologicznej przy PIRE podsumowała dotychczasowe osiągnięcia PIRE z realizacji Programu Edukacji Ekologicznej Dzieci i Młodzieży „Zdrowo jem – zdrowo żyję”. Miłym akcentem był wyrecytowany przez dwie uczennice wierszyk, w którym zachęcały do ekologicznego stylu życia.
Bardzo ciekawy wykład pt. „Jedzenie ma znaczenie” zaprezentowała Pani Jolanta Miklar. Farmaceutka mówiła jaki wpływ na nasz organizm ma sposób odżywiania i jakość przyjmowanych pokarmów.
Tematy związane z ekologicznym pszczelarstwem przygotowali właściciele ekologicznych pasiek z Podkarpacia. Pan Marek Barzyk mówił o bardzo ważnej roli pszczół w rolnictwie ekologicznym i w ekosystemach, natomiast Pan Krzysztof Bałon o tym, jak powstają produkty pszczele, o ich leczniczych właściwościach i zastosowaniu.
Na koniec Pan Machowski przedstawił propozycje zmian dotyczące rolnictwa ekologicznego w projekcie Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020, nad którym obecnie trwają prace przygotowawcze.
Ze względu na szeroką i ciekawą tematykę na EkoForum przybyło wielu gości, dla których została przygotowana degustacja ekologicznych produktów oraz pszczelarskie stoiska, gdzie można było spróbować ekologiczny miód i inne produkty pszczele.