Menu nawigacyjne
- Aktualności
- 5. czerwca Dniem Bez Prasowania
- "Zdrowa gleba, zdrowa roślina, zdrowy człowiek", konferencja PIRE, 9. listopada 2022 r.
- „EkoLubelszczyzna” na Lubelskim Pikniku Naukowym, niedziela 11. września b.r.
- Wrześniowe imprezy na lubelskim Placu Teatralnym
- Światowy Dzień Środowiska i Manifest „Only One Earth”
- Światowy Dzień Środowiska i obchody 50-lecia Konferencji Sztokholmskiej
- "Ekologiczna Wyspa" na Pikniku Naukowym Lubelskiego Festiwalu Nauki
- „Na kulinarnym szlaku Wschodniej Polski” i „Festiwal Wina”
- Walne zebranie Stowarzyszenia "EkoLubelszczyzna"
- Piknik Ekologiczny w Opolu Lubelskim
Konferencja z okazji Światowego Dnia Zdrowia w 2015 r.
Konferencja z okazji Światowego Dnia Zdrowia 2015 obchodzona była pod hasłem
„Bezpieczeństwo Żywności”
Patronat obchodów w powiecie krasnostawskim
Starosta Powiatu Krasnostawskiego Janusz Szpak
Organizator główny – Państwowa Inspekcja Sanitarna w Krasnymstawie
Współpraca w realizacji: Starostwo Powiatowe w Krasnymstawie, Gminne Centrum Kultury w Krasnymstawie z siedzibą w Siennicy Nadolnej, SPZOZ Krasnystaw, Instytut Medycyny Wsi w Lublinie, Stowarzyszenie EkoLubelszczyzna, Centrum Edukacji Żywieniowej i Dietoterapii „VITA NUTRICA’’ Lublin.
Czas i miejsce Konferencji: 15 kwietnia 2015 r. godz 10:00, sala konferencyjna Gminnego Centrum Kultury w Krasnymstawie z siedzibą w Siennicy Nadolnej.
Uczestnicy Konferencji: populacja dorosła kobiet zrzeszona w Kołach Gospodyń Wiejskich gmin powiatu krasnostawskiego, Wójtowie gmin powiatu krasnostawskiego.
Ramowy program Konferencji:
1. Uroczyste otwarcie Konferencji - Janusz Szpak, Starosta Powiatu Krasnostawskiego
2. Zanieczyszczenia chemiczne i biologiczne w żywności, skutki zdrowotne - dr hab. Wioletta Agnieszka Żukiewicz – Sobczak prof. nadzwyczajny, Kierownik Zakładu Alergologii i Zagrożeń Środowiskowych Instytutu Medycyny Wsi w Lublinie
3. Zagrożenia zdrowotne związane ze złym odżywianiem - Justyna Siwiela, Centrum Edukacji Żywieniowej i Dietoterapii VITA NUTRICA Lublin
4. Działania na rzecz promowania żywności ekologicznej – Danuta Sulowska, Stowarzyszenie EkoLubelszczyzna Lublin
5. Cukrzyca II typu jako choroba żywieniowozależna – lek.med. Ewa Pitura SPZOZ Krasnystaw
6. Punkt informacyjny – poradnictwo, pomiar wskaźników medycznych, rozdawnictwo materiałów tematycznych - lek. med. Ewa Pitura, Monika Wilk – Skibińska, Oddziałowa Oddziału Wewnętrznego SP ZOZ Krasnystaw, Justyna Siwiela , dietetyk Centrum Edukacji Żywieniowej i Dietoterapii VITA NUTRICA Lublin, Bogumiła Prymaczuk, Agata Wójtowicz Sekcja OZ i PZ Państwowa Inspekcja Sanitarna Krasnystaw
7. Punkt informacyjny Stowarzyszenia EkoLubelszczyzna Lublin
8. Degustacja potraw kuchni tradycyjnej