Menu nawigacyjne
- Aktualności
- 5. czerwca Dniem Bez Prasowania
- "Zdrowa gleba, zdrowa roślina, zdrowy człowiek", konferencja PIRE, 9. listopada 2022 r.
- „EkoLubelszczyzna” na Lubelskim Pikniku Naukowym, niedziela 11. września b.r.
- Wrześniowe imprezy na lubelskim Placu Teatralnym
- Światowy Dzień Środowiska i Manifest „Only One Earth”
- Światowy Dzień Środowiska i obchody 50-lecia Konferencji Sztokholmskiej
- "Ekologiczna Wyspa" na Pikniku Naukowym Lubelskiego Festiwalu Nauki
- „Na kulinarnym szlaku Wschodniej Polski” i „Festiwal Wina”
- Walne zebranie Stowarzyszenia "EkoLubelszczyzna"
- Piknik Ekologiczny w Opolu Lubelskim
POLAGRA FOOD w Poznaniu
Są to jedne z największych w Środkowo – Wschodniej Europie targi spożywcze, którym towarzyszą jednocześnie targi: POLAGRA GASTRO, SMAKI REGIONÓW, INVEST – HOTEL oraz TAROPAK. W ciągu sześciu dni (06 – 11 października) 14 pawilonów ze stoiskami odwiedziło blisko 45 000 zwiedzających z kraju i zza granicy.
Targi POLAGRA FOOD podzielone były na 3 salony tematyczne: Salon Wyrobów Spożywczych i Napojów, Salon Win i Alkoholi oraz Salon Wyposażenia Sklepów.
W Targach tych biorą udział wiodące firmy działające w branży spożywczej, producenci, dystrybutorzy, hurtownicy i sprzedawcy detaliczni.
Udział w Targach jest świetną promocją i okazją do zaprezentowania swojej oferty przedsiębiorcom z Polski i Europy. Dlatego nie mogło na nich zabraknąć naszych ekologicznych firm. Wyjazd na Targi został zorganizowany w ramach tzw. „Misji branżowej” Klastra „Dolina Ekologicznej Żywności”. Jako reprezentanci klastra udział w Targach wzięli producenci i przetwórcy ekologiczni:
- „Owocowe Smaki” Antoni Tudryn,
- Pasieka Ekologiczna Jerzy Bańkowski
- CHMIEL Ekologiczne Gospodarstwo Sławomir Chmiel,
- „Barwy Zdrowia” Tomasz Obszański,
- Zakład Mięsny „Jasiołka” Paweł Krajmas
- Związek Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”
- Grupa Producencka Bio – Food Roztocze
Nasze stoisko odwiedziło bardzo dużo osób, zapach ekologicznych smakołyków zachęcał do degustacji, a tam: różnego rodzaju wędliny, chleby, owocowe i warzywne soki oraz przetwory, miody, oleje, ciasta, a także żeń – szeń i produkty z niego wytworzone.
Dodatkową atrakcją na stoisku był pokaz gotowania wykonywany przez kucharzy z Restauracji Cucina w Poznaniu pod wodzą szefa kuchni Ernesta Jagodzińskiego. Gościem specjalnym był kucharz - ekspert Carlos Gonzales Tajera. Panowie wspólnie przygotowali potrawy na bazie ekologicznego mięsa oraz warzyw, którymi częstowali przechodniów. Pokaz ten wzbudził duże zainteresowanie wśród zwiedzających.
POLAGRA FOOD to nie tylko prezentacja produktów na stoiskach. To również różnego rodzaju specjalistyczne konferencje, szkolenia i panele dyskusyjne. Podczas Konferencji Prasowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pt. „Żywność Ekologiczna Gwarancją Dobrego Smaku”, która odbyła się 08 października zaprezentowano m. in. spoty reklamowe promujące rolnictwo i żywność ekologiczną. Jeden ze spotów poświęcony jest ziołom z ekologicznego gospodarstwa Pani Jolanty Miklar oraz Zakładom Mięsnym „Jasiołka” w Dukli, w którym Pan Paweł Krajmas zachęca do przyrządzania potraw z mięsa pochodzącego z ekologicznych hodowli zwierząt. Ambasadorami Kampanii są: aktorka Magdalena Kumorek i olimpijczyk Artur Partyka.
Innym interesującym wydarzeniem była debata wydawnictwa i portalu Horeca pt. „Gospodarka Żywnością i Odpadami”, która odbyła się w dn. 09 października. Dyskutowano o możliwościach przygotowywania potraw w restauracjach z produktów ekologicznych. Do dyskusji w tej debacie zaproszono szefów kuchni wielkich hoteli, a także ekspertów w dziedzinie ekologii i środowiska. Ekologiczny punkt widzenia zaprezentował Pan Zygmunt Radek – Wiceprezes PIRE oraz Pan Paweł Krajmas – właściciel „Jasiołki”. Przedstawili oni silne dowody na to, że zawsze i wszędzie warto i można spożywać ekologiczną żywność, bez znaczenia w jakim miejscu się przebywa.
Podczas Targów zostało przeprowadzonych również wiele konkursów i plebiscytów, wśród nich m. in. Kulinarny Puchar Polski, Mistrzostwa Polski Basistów, V Forum Dystrybucji czy XVII Forum Rzeźników i Wędliniarzy.