Menu nawigacyjne
- Aktualności
- 5. czerwca Dniem Bez Prasowania
- "Zdrowa gleba, zdrowa roślina, zdrowy człowiek", konferencja PIRE, 9. listopada 2022 r.
- „EkoLubelszczyzna” na Lubelskim Pikniku Naukowym, niedziela 11. września b.r.
- Wrześniowe imprezy na lubelskim Placu Teatralnym
- Światowy Dzień Środowiska i Manifest „Only One Earth”
- Światowy Dzień Środowiska i obchody 50-lecia Konferencji Sztokholmskiej
- "Ekologiczna Wyspa" na Pikniku Naukowym Lubelskiego Festiwalu Nauki
- „Na kulinarnym szlaku Wschodniej Polski” i „Festiwal Wina”
- Walne zebranie Stowarzyszenia "EkoLubelszczyzna"
- Piknik Ekologiczny w Opolu Lubelskim
Relacja z Europejskiego Festiwalu Smaku
W dniach 5-8 września br. w Lublinie odbył się Europejski Festiwal Smaku. W ramach tej imprezy organizowane były koncerty, wystawy i pokazy kulinarne a także degustacje produktów. Wydarzenia miały miejsce w centrum Lublina, na Starym Mieście i Błoniach pod Zamkiem.
Sporym zainteresowaniem cieszyły się pokazy kulinarne prowadzone przez najlepszych kucharzy z lubelskich restauracji. Pokazy te miały na celu zaprezentowanie zdrowej i smacznej kuchni pozwalającej na uzyskanie wspaniałego smaku oraz zapewniającej zdrowy tryb życia.
Członkowie klastra Dolina Ekologicznej Żywności (Zakłady Mięsne Jasiołka, Zakłady Mięsne Wasąg, Ekoland, Ekolubelszczyzna) czynnie uczestniczyli we wszystkich imprezach promując swoje ekologiczne produkty. Stoiska Dolina cieszyły się dużą popularnością. Odwiedziło je wielu kupujących zachęconych możliwością skosztowania zupy z dyni, wybornego pasztetu i kaszanki, a także miodu pozyskanego z lubelskich pól i łąk.
Kolejny Festiwal już za rok!