Menu nawigacyjne
- Aktualności
- 5. czerwca Dniem Bez Prasowania
- "Zdrowa gleba, zdrowa roślina, zdrowy człowiek", konferencja PIRE, 9. listopada 2022 r.
- „EkoLubelszczyzna” na Lubelskim Pikniku Naukowym, niedziela 11. września b.r.
- Wrześniowe imprezy na lubelskim Placu Teatralnym
- Światowy Dzień Środowiska i Manifest „Only One Earth”
- Światowy Dzień Środowiska i obchody 50-lecia Konferencji Sztokholmskiej
- "Ekologiczna Wyspa" na Pikniku Naukowym Lubelskiego Festiwalu Nauki
- „Na kulinarnym szlaku Wschodniej Polski” i „Festiwal Wina”
- Walne zebranie Stowarzyszenia "EkoLubelszczyzna"
- Piknik Ekologiczny w Opolu Lubelskim
Relacja z Ekogali 2013
W dniach 24-26 maja do Rzeszowa zjechali się producenci żywności ekologicznej zarówno z Polski, jak i z zagranicy. Podczas VII edycji Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Ekogala mieli okazję zaprezentować swoją ofertę i przekonać odwiedzających do ekożywności. Gospodarzami imprezy były Podkarpacki Urząd Marszałkowski, Urząd Miasta Rzeszowa, a także jeden z naszych klastrowiczów - Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego.
Podczas tegorocznej Ekogali wystawiali swoje produkty producenci z Polski, Ukrainy, Słowacji, Czech, Węgier, Włoch i Chorwacji. Wśród nich byli oczywiście członkowie naszego klastra:Zakład Mięsny Jasiołka, Owocowe Smaki, Barwy Zdrowia, Plantacja Żeń-Szeń, Zakład Mięsny Wasąg, firma Domena, KorabGarden, BioFood „Roztocze” i BIO-EKO.
W trakcie targów szczególną uwagę poświęcono miodom oraz wyrobom pszczelarskim. Odwiedzający mogli skosztować pysznych miodów z różnych zakątków świata. Zaprezentowano muzealny i nowoczesny sprzęt używany przez pszczelarzy. Odbył się również pokaz miodobrania. W programie targów znalazł się też wykład „Produkty pszczele w żywieniu i leczeniu”. Uczniowie wzięli także udział w seminarium „Skąd się biorą ekologiczne miody”.
Na targach, obok smacznych miodów, wystawiono ekologiczne wędliny, sery, warzywa i owoce. Powodzeniem cieszyły się także suszone herbatki, oleje, wina oraz piwa, wytworzone w małych gospodarstwach. Soki owocowe Antoniego Tudryna czy ocet śliwkowy Roberta Tracza wzbudziły ogromne zainteresowanie. Sławomir Chmiel, członek naszego klastra, zaprezentował napój energetyzujący, będący preparatem z żeń-szenia i EM. W ramach Ekogali zorganizowano również różnorodne pokazy oraz wykłady. Uczestnicy mogli m.in. nauczyć się wypiekać chleb.
Kto nie był, niech załuje!